fredag, juli 25

semester i norra spanien (bilbao med omnejd och san sebastian).

vi har varit iväg i 11 dagar; började med att flyga till biarritz i frankrike för att därifrån köra bil till bilbao där vi bodde i fem nätter. nästa stopp var vitoria-gasteiz en liten bit söderut där vi sov i tre nätter och tredje och sista anhalt var urnieta utanför san sebastian. lite väl varmt vissa dagar men annars bra utflyktresmål + stränder om man vill. bilder med text som vanligt; håll till godo :-)

 dramatiskt utsikt när vi körde havsvägen från biarritz till bilbao

 zubizuri-en lite udda bo över floden nervion i bilbao


 typiskt tunnelbanenedgång längst bak t v. annars cool fontän.
 flodpromenaden längs vilken vi bodde. de färgglada fönstrena var vårt hotell; hesperia bilbao.

 jättefin solnedgångsvy från hotellrummet
en utflykt vi gjorde var tunnelbana ut till bilbaos hamnområde som delas i två (portugalete och getxo) av denna speciella hissbro, som vi naturligtvis åkte :-)
 linbaneåktur nr 1 blev i bilbao för att kolla på utsikten över staden

på väg till klippön nedan körde vi plötsligt förbi nåt som såg ut som ett gammalt kärnkraftverk. det visade sig efter googling vara ett som aldrig togs i bruk.
 gaztelugatxe - många x och z används i det baskiska? språket
råkade vara en väldigt varm och fuktig dag när vi skulle ut på denna och det var rätt jobbigt uppför och nedför kan jag säga.
 ss-san sebastian (donostia på baskiska). lite lyxigare ort nära franska gränsen.linbaneåktur nr 2 ägde rum i ss. den brantaste jag nånsin åkt, tror jag. över 100 år gammal var den också. och på toppen fanns dessutom ett litet gammalt nöjesfält.
bad sista dagen i zarrautz, en liten badort utanför ss. vet inte om folk är arbetslösa men det var ganska mkt folk på stranden en vanlig torsdag (och kändes inte direkt som en stor turistort). jag badade iaf i vågorna och det var underbart. vet inte när sist jag badade i havet men pool var iaf två år sen, men det var så skönt när jag äntligen kom mig för. inte så stor kontrast mellan vatten och luft heller, vilket passar mig. fanns inga parasoller här och senare på eftermiddagen hade vi inte kunnat vara på stranden utan det.

 högst upp på kammen låg en camping med världens finaste läge...
 ...vi åkte upp dit för att kolla senare...
coola guggenheim-blomhunden

Inga kommentarer: