tisdag, juni 12

buda&pest=budapest.

vy över pest från gellertberget. helt klart värt att gå upp i värmen. längst bort skymtar margaritaön som är en ö i donau.
 utsikt över buda från gellertberget, den stora byggnaden är slottet vi också gick upp till en annan dag.
framifrån och bak: spårvagn, flodbåt (enligt guidningen på den sightseeingbåt vi åkte kunde man åka wien-bratislava-budapest-belgrad) och gellertberget.
 buda sedd från pest: mattiaskyrkan uppe t v och fiskarbastionen med det lilla tornet t h om den (den jättestora byggnaden vet jag inte vad det var).
 det ståtliga jättestora parlamentet (näst största i europa).
bergbanan upp till buda-slottet. Js föräldrar åkte men vi gick i trapporna; motion är bra :-) apropå det läste jag ett uttalande av maj-lis hellenius (livsstilsprofessor) i medicinsk vetenskap precis innan jag åkte: rör på dig så mkt att du kan äta dig mätt. lite tänkvärt, tycker jag.
 en av de många broarna mellan buda och pest.

vi kom hem igår eftermiddag efter fyra heldagar i ett varmt och skönt budapest (25-30 grader och lite blandat soligt/mulet, men lite färg har jag fått), en vacker stad i de absolut centrala delarna, sen blev det snabbt lite sjabbigare. mkt promenerande har det blivit för mig och J (de andra köpte lokaltrafikkort men vi gick överallt, förutom en kväll hem från buda till pest, mest för att vi ville provåka tunnelbanan men den var inte mkt att se :-)). vi har besökt zoo, saluhallen där jag åt jättegod fylld kyckling, bestigit gellertberget där man hade absolut bästa utsikten över hela staden, både buda och pest-delarna som delas av donau, åkt flodbåt med guidning, gått upp till slottet och gamla stan med fiskarbastionen och mattiaskyrkan samt även gått en tur på margaritaön (ön i donau) och sista dagen gjorde vi ett besök på terror haza (ett museum/hus där både nazister och kommunister hållit till; berörande men mer info på engelska hade uppskattats) med erica&klas innan vi gick vi till den jättestora gallerian med bl a en tesco-butik.  

Inga kommentarer: