tisdag, juni 9

italiens ansikten. några av.

på campingen i bardolino, en annan i caorle. vildhundar hon är rädd för. ett varv eller båtklubb som gränsar till campingen. fina klenoder som lyfts i och ur det blåa. så en kväll har vakthunden med sig valpar, små brunsvarta schäfervalpar som klumpigt trampar runt. hon tänker på att ända sen 1964 har schäfern varit den vanligaste hunden i sverige. men det är i sverige och detsamma gäller knappast i italien.

verona, venedig, rom, sicilien, pineto.

en lång stund framför buljonghyllan i en affär; det är en av de roligaste sakerna med att vara utomlands, att kolla in matutbudet. att fylla resväskan med sånt som inte finns att köpa hemma.

på flygplatsen i pescara äter hon den godaste maten på hela den resan: broccoli stekt i vitlök och chili. det är ett mycket märkligt, men dock sant, faktum. hela restaurangen badar i solnedgång och utanför de stora rutorna står flygplanen uppradade. så mäktiga.

värmen i syrakusa, hur hon riktigt längtar till bilens luftkonditionering.

i den fyrhjulsdrivna lilla bussen på väg uppför etna. hon befinner sig på en vulkan.

stölden/inbrottet med sönderslagen bilruta i ravenna, besök hos polisen som knappt förstår engelska och sen hos volvo som turligt nog finns i ravenna.

bredvid henne sitter en äldre kvinna som reser ensam. hur hon söker kontakt, berättar om hotellet där hon bor, hur hon lagt nyckeln på receptionsdisken när hon gick och när hon sen kom tillbaka saknade sitt pärlhalsband. nämen oj.

ortsnamnen, de aldrig sinande så vackra att uttala.

ögonblick hon minns och kan placera geografiskt med imponerande stor precision.

Inga kommentarer: